Een unieke cultuur met
eeuwenoude tradities

Gezellige dorpjes en
een subtropisch klimaat

Mooie stranden en kristalhelder zeewater

Ongerepte natuur en magische
‘sculptured’ bergen

Heerlijk authentiek
"Sardijns" eten

Ontdek Sardinië

Kaart Sardinië Sardinië Sardinië Sardinië

Sardinië is een prachtig eiland in de Middellandse Zee.

Ontdek de witte zandstranden, de kristalhelder blauwe zee, prachtige baaien, magische ‘sculptured’ bergen en de ongerepte overweldigende natuur.

Maar Sardinië heeft nog veel meer te bieden! Een heerlijk subtropisch klimaat, een rijke geschiedenis, gezellige pittoreske dorpjes, een zeer gastvrije bevolking en niet te vergeten het overheerlijke eten maken van Sardinië een heerlijke vakantiebestemming.

Op Sardinië lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Hier is geen massatoerisme en zijn geen hoge hotels te vinden.

Aan de kust bevinden zich gezellige vakantiedorpjes en in het ruige, bergachtige binnenland wonen de schaapsherders. Hier leven ook de wilde paarden en de moeflons. Prachtige roze flamingo’s overwinteren in de kustmoerassen en overal op het eiland kunt u wilde zwijnen, vossen en schildpadden tegenkomen. En met een beetje geluk kunt u bij de La Maddalena eilanden ook dolfijnen spotten!

Liefhebbers van geschiedenis kunnen hun hart ophalen met de duizenden mysterieuze prehistorische bouwwerken uit de Nuraghe cultuur en de vele overblijfselen uit een lange geschiedenis van Punische, Romeinse en Spaanse overheersers.

Kortom, of u nu op zoek bent naar een ongerepte overweldigende natuur, een buitengewone cultuur of gewoon een heerlijke strandvakantie, op Sardinië beleeft u een onvergetelijke vakantie!

Sardinië

Sardinië is het op 1 na grootste eiland van de Middellandse Zee en ligt ten zuiden van Corsica en ten westen van de laars van Italië. Met een oppervlakte van zo’n 24.000 km² is het meer dan half zo groot als Nederland (+ 34.000 km²), terwijl het slechts zo’n 1,5 miljoen inwoners heeft. Het grootste deel van het eiland bestaat dan ook uit ongerepte overweldigende natuur.

Van noord naar zuid meet Sardinië ca. 270 km en van oost naar west maximaal ca. 145 km. Noord-Afrika ligt maar op ca. 180 km en het vasteland van Italië ligt op ca. 190 km.
Sardinië is overwegend heuvelachtig en soms bergachtig. De hoogste bergen zijn de Punta La Marmora met 1834 m en de Monte Bruncu Spina met 1829 m.

De langste rivier de Tirso voedt het grootste kunstmatige meer dat als watervoorraad voor het eiland dient. Grote zoutmeren zijn o.a. te vinden in Cagliari en Cabras en worden bevolkt door vele roze flamingo's die hier het hele jaar door te vinden zijn.

De hoofdstad van Sardinië is de historische stad Cagliari. Andere bekende plaatsen zijn Sassari, Alghero, Nuoro, Olbia en Oristano.

Sardinië is bekend om zijn witte stranden en de diepblauwe zee (de kustlijn is 1800 km), maar het eiland heeft nog veel meer te bieden. Het binnenland met de pittoreske dorpjes, de steile bergen van graniet en kalksteen, de kurkbomen en nog veel meer. In het noorden, in de streek de Gallura, ligt de Goudkust van Sardinië “de Costa Smeralda”. Ontelbare baaien met smaragdblauw water, rotsformaties in allerlei vormen, gezellige dorpjes en overal waar u kijkt die overweldigende ongerepte natuur!

Cultuur

Door de ligging midden in de Middellandse Zee heeft Sardinië door de eeuwen heen heel wat veroveraars gekend. De Feniciërs, Puniërs, Romeinen en Genuezen zijn allemaal op de Sardijnse kust geland. Ze streden om de macht met de Pisanen, Arabieren, Spanjaarden en het huis van Sovoye. Al deze culturen hebben bijgedragen aan de kunst, architectuur en het culturele leven van Sardinië. Op het eiland zijn nog steeds veel sporen hiervan terug te vinden in o.a. de prehistorische nederzettingen (Nuraghe), in rotsen uitgehakte grafkamers (dolmen) en de Middeleeuwse en Romaanse kerken. Oude tradities (een mengeling van christelijke feesten en veel oudere religies) worden geuit in talloze festivals en de traditionele dorpsfeesten.

Bekende producten uit Sardinië zijn kurk, de schapenkaas Pecorino, olijfolie, wijn, rijst en natuurlijk de likeur Mirto.

De Sardijnen zijn een warm en vriendelijk volk met heerlijke kookkunsten. Ver van het vasteland ontwikkelden de Sardijnen een eigen keuken met smaken die afkomstig zijn van kruiden die op de heuvels groeien. Andere populaire ingrediënten zijn honing, wild zwijn, ham en salami, geiten- en schapenkaas. De echte traditionele Sardijnse gerechten zijn verkrijgbaar in de agriturismo’s en de vele restaurants op het eiland.

De voertaal in Sardinië is Italiaans. Hiernaast wordt er ook Sardisch gesproken (in verschillende dialecten). Eén van de meest archaïsche Romaanse talen, afkomstig uit het Latijns.